BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2011. május 18., szerda

Az iskolai kiközösítés problémája

Minden osztályban létezik egy hangadó csoport, akik kialakítják a saját szabályaikat. Aki nem felel meg ezeknek, azokat kiközösítik. Ez lehet az anyagi helyzet, pl. ki milyen márkájú cipőt hord, milyen a telefonja, vagy hol volt nyaralni. A külsődleges jegyek is kedvelt céltáblái lehetnek egyeseknek, akár a fogszabályzó, a szemüveg vagy a testalkat alapján vívhatják ki egyesek a folyamatos csúfolódásokat.  További kérdés lehet az, hogy ki milyen zenét szeret, tartozik-e valamilyen másik csoporthoz – például emós-e – és ne feledkezzünk meg a tanulmányi képességekről sem, ahol az eminens tanulót a „jó fejek” kötelező jelleggel utálják.

Ennek ellenére gyerekpszichológusok szerint az iskolai közösség akkor jó, ha színes és sokféle egyéniség alkotja. Így különböző gondolatok, szokások, ismeretek és konfliktusok ütköznek ugyan, de jól felkészít a felnőtt életre is, ahol nincs választás, bizonyos csoportokhoz, személyekhez meg kell tanulni alkalmazkodni.

Ha úgy érzed, téged is kiközösítenek, akkor tegyél ellene. Próbálj meg közelebb kerülni a közösséghez, vegyél részt több közös programban, mondjuk járj velük sportolni. Ha azt látod, hogy ennél nagyobb a szakadék, akkor avasd be a szüleidet, osztályfőnöködet, és kérd a tanácsukat. Ők meg tudják ítélni, hogy neked kell-e valamin változtatni, vagy más a teendő. Végső esetben válts iskolát, vagy fordulj szakemberhez segítségért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése