BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2011. december 23., péntek

Közeleg a félév vége....

Mintha még csak pár napja lett volna, hogy negyven fokban főttünk a medencében, közben pedig már két hónap is eltelt az iskolaévből. Most viszont itt az idő, hogy értékeld a teljesítményedet: nincs pocsékabb annál, mint amikor az ember január végén kezd parázni a félévi bizonyítvány miatt.
  • 1. Nézz magadba, a saját teljesítményedet te értékelheted a legjobban.
Persze a szülők és a tanárok sokat segíthetnek, de a legjobban te ismered saját teljesítményedet: pontosan tudod, mikor voltál tényleg beteg és mikor játszottál rá picit a dolgokra, hogy megússz egy témazárót, te vágod egyedül, miért nem sikerült jól megírni egy dolgozatot. Nincs szükség mentségekre és kifogásokra: nézz magadba és gondolatban - esetleg írásban - szedd össze öt dolgot, amire büszke vagy és amit másképp csinálnál. Az előbbi kategória jót tesz az egódnak, az utóbbi motivál és jobb teljesítményre sarkall. Ne feledd: senki se tökéletes, viszont mindenki fejlődhet.

  • 2. Légy konkrét, határozd meg pontosan, hol hibáztál és mit csináltál jól.
Hagyd el az olyan üres kliséket, hogy "többet kellene készülnöm felelés előtt", inkább a konkrét dolgokkal foglalkozz: "segít, ha színes tollakkal kijegyzetelem a biosz-leckéket, mostantól minden óra előtt szánok erre harminc percet". Ugyanígy a pozitív eredményeidet is gondold át: mit hogyan csináltál, amikor jól teljesítettél? Ennek felismerése később sokat segíthet.

  • 3. Légy őszinte magaddal.
Az ember természeténél fogva hajlik arra, hogy kifogásokat keresgéljen ("az egész azért van, mert pikkel rám a tanár" - oké, de TE mindent megtettél, hogy jobban elsajátítsd az anyagot?) és persze szeretjük néha saját eredményeinket is kidomborítani. Nincs ezzel baj, de legalább magaddal légy őszinte!

  • 4. Célokat is állíts fel.
Ha már az elmúlt két hónapot, az évindítást értékeled, a legjobb, ha azonnal célokat is állítasz fel. Milyen féléves jegyeket szeretnél, milyen pályázaton, versenyen vennél részt, hogyan vehetnél részt aktívabban az osztály közösségi munkájában? Nem kell rögtön óriási karrierterveken pörgetni az agyad, bőven elég, ha az elkövetkezendő néhány hónap, illetve a "féléves terv" megszületik a fejedben. Ne akarj rögtön nagy eredményeket: minden nagy dolog egyetlen kis lépéssel kezdődik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése