Egy kis fagylalttörténet
A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát, ami Európába is eljutott. A döntő újítás Marco Polo korából származik, amikor rájöttek, a fagylaltkészítő edényt kell lehűteni ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. A világ első nyilvános fagylaltozóját 1672-ben, Párizsban alapították. A ma is létező Café Procope-ban kizárólag citromfagyit árultak. A magyar fagylaltozás hőskora a reformkor idejére tehető. Sisi kedvenc fagylaltja az ibolya volt. Magyarországon már a XVIII. században elterjedt nyalánkságnak számított a fagyi, de akkoriban még csak „hideg nyalatnak” nevezték.
Mit eszünk meg egy gombóc fagyiban?
A fagylalt tápértékét a benne lévő tej és tejszín mennyisége határozza meg. Ezekben van vitamin és kalcium, de sajnos sok telített zsírsav is. A fagylalt cukrot, ízesítőanyagokat, stabilizáló és emulgálószereket is tartalmaz, amelyek meghosszabbítják az eltarthatóságot. Egy átlagos gombóc energiatartalma 100-160 kcal. Mivel a tejes és a nem tejes fagylaltokban is nagy a koszorúér-megbetegedésekkel kapcsolatba hozott telített zsírsavak aránya, fagylaltot és jégkrémet is csak mértékkel tanácsos fogyasztani.
Fitneszfagyi
Fagylaltot nem csak hagyományos nyersanyagokból lehet készíteni. Amerikában például egyre jobban terjed a joghurtfagylalt, a természetes táplálkozás híveinek nagy örömére. Ez a zsírszegény joghurtból készített fagylalt nem olyan jó ízű ugyan, mint a szénhidrátokban dús elődei, de fogyasztása nem egészségtelen. Ismert még a vegetáriánus fagylalt, amely fagyasztott gyümölcsön, friss banánon és kevés mézen kívül semmit sem tartalmaz, mégis nagyon finom. A klasszikus ízek kedvelőinek sem kell azonban túlzottan aggódniuk az egészségük miatt, ha mértékkel élnek ezzel a csemegével, és a gyümölccsel ízesített változatokat részesítik előnyben.
Mit eszünk meg egy gombóc fagyiban?
A fagylalt tápértékét a benne lévő tej és tejszín mennyisége határozza meg. Ezekben van vitamin és kalcium, de sajnos sok telített zsírsav is. A fagylalt cukrot, ízesítőanyagokat, stabilizáló és emulgálószereket is tartalmaz, amelyek meghosszabbítják az eltarthatóságot. Egy átlagos gombóc energiatartalma 100-160 kcal. Mivel a tejes és a nem tejes fagylaltokban is nagy a koszorúér-megbetegedésekkel kapcsolatba hozott telített zsírsavak aránya, fagylaltot és jégkrémet is csak mértékkel tanácsos fogyasztani.
Fitneszfagyi
Fagylaltot nem csak hagyományos nyersanyagokból lehet készíteni. Amerikában például egyre jobban terjed a joghurtfagylalt, a természetes táplálkozás híveinek nagy örömére. Ez a zsírszegény joghurtból készített fagylalt nem olyan jó ízű ugyan, mint a szénhidrátokban dús elődei, de fogyasztása nem egészségtelen. Ismert még a vegetáriánus fagylalt, amely fagyasztott gyümölcsön, friss banánon és kevés mézen kívül semmit sem tartalmaz, mégis nagyon finom. A klasszikus ízek kedvelőinek sem kell azonban túlzottan aggódniuk az egészségük miatt, ha mértékkel élnek ezzel a csemegével, és a gyümölccsel ízesített változatokat részesítik előnyben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése