BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2011. április 29., péntek

Mitől vannak fehér foltok a körmömön?

Enyhe trauma


A fehér pötty utalhat arra, hogy pár hónapja beütötted az ujjadat. Ez csak sokkal később fog megjeleni a körmödön. Kezelésre akkor kell gondolni, ha ezek a fehér foltok elszaporodnak, s szabályosan rendeződnek el. Akkor is oda kell figyelni rá, s megmutatni orvosnak, ha egyéb változás is történik a körmödön, például megváltozik a színe vagy a formája, illetve ha fájdalmasan érzékeny lesz.
 
Fertőzés esetén


Ritkábban fordul elő ugyan, de megtörténhet az is, hogy a fehér pöttyöket gombás, esetleg bakteriális fertőzés okozza. A rossz higiénés viszonyok között működő edzőtermek, manikűröző szalonok vagy egyéb nedves környezetben lévő nyilvános helyek látogatóit érintheti ez a betegség.
 
Szépségápolási termékek használata


Sokszor a körmödre használt szépészeti termékek okozzák a fehér pöttyöket: allergiás reakcióként keletkeznek, s megbontják a körmöd természetes rétegződését, így törékenyebbé válik a körömlemez.
 
Bőrbetegségek miatt


Ha ekcémás vagy, esetleg pikkelysömöröd van, szintén megjelenhetnek a fehér pöttyök a körmödön. Nem önállóan lépnek fel, hanem az adott bőrbetegség tüneteihez társulnak be. Elég azt kezelni, a körmöddel nem kell foglalkoznod.
 
Hiány a szervezetben


Ha nem megfelelően táplálkozol, akkor hiány jelenik meg a szervezetben, amelynek a jele szintén az, hogy elszíneződik a körmöd foltokban vagy fehér csíkokban. A cinkhiány ezek közül a legismertebb, de az enyhe kalciumhiány vagy a B6-vitamin hiánya is összefüggésbe hozható a pöttyökkel. Ez esetben is elég, ha beviszed a kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot nap mint nap a szervezetedbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése