BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2011. április 28., csütörtök

Mire képes egy bosszúéhes elhagyott lány?

Mi mindenre veszi rá a bosszú az elhagyott szerelmeseket? Lejáratják az ismerősei előtt a gaz árulót, tönkreteszik a következő kapcsolatát, kiszúrják az autója kerekét, ordítanak a háza előtt, kidobják az ablakon a nála hagyott dolgokat... Elég a baráti körödben körülnézni, te is biztosan tudnál említeni még további példákat.


bosszú lehetőségét kereső emberek azonban saját magukat nem gonosz és rosszindulatú egyénnek látják. De amikor lehiggadnak, kiürül belőlük a feszültség. Látják, hogy ők sem különbek, mint az őket megbántó fél. Ez elindít viszont bennük egy feszültséget: milyen ember vagyok én, hogy ilyet teszek? Van, aki meg is próbálja utólag jóvátenni, amit elkövetett.
Van azonban egy súlyos véglete a szerelmi bosszúnak, amikor tettlegességre, testi bántalmazásra  kerül sor, ami akár még a másik fél halálához is vezethet. Sokszor áll a vádlottak padján olyan ember, aki szerelemféltés miatt követte el bűnét. A kriminálpszichológusok sem tudnak mindig válaszolni rá, mennyire beszámítható egy ilyen gyilkos a tett elkövetésénél, de abban egyetértenek, hogy többségük  erős érzelmi befolyásolás alatt követte el tettét. Az viszont biztos, hogy az ilyen ember döntően nem elmezavarral küzd, de nem képes kontrollálni indulatait, és teljesen elveszti az önkontrollját. Egy egészséges személyiségű ember még akkor sem jut el a bűncselekményig, ha nagyon elkeseredett és megalázottnak érzi magát.


Nem lehet, hogy a bosszúval csak elodázzuk a szakítás feldolgozását? Hiszen amíg gondosan kiterveljük és végrehajtjuk a ˝büntetést˝, folyamatosan pótcselekvésekkel foglalkozunk. A pszichológus szerint a ˝büntetés˝ csak rövid távú elégtétel, amit lelkiismeret-furdalás követ. És mivel továbbra is a múlttal foglalkozunk, továbblépni sem segít.


Te mit gondolsz, jó ötlet bosszútól elvakultan cselekedni a volt szerelmed ellen?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése